Zuzeum | by Annvil

Local design practice Annvil has revitalised a former cork factory, built in 1910, as Zuzeum – a 4,000 sq m gallery for the world’s largest private collection of Latvian art, owned by collectors Dina and Jānis Zuzāni. Over 20,000 pieces of work – including painting, sculpture and design – are spread over two galleries.

Parliament Hill | by Woollacott Gilmartin

When architects Katherine Woollacott and Patrick Gilmartin purchased a residential annexe moments away from Hampstead Heath, they did not anticipate the lengthy process required to achieve consent for a new house on the site; Gilmartin recalls a ‘Rubik’s Cube’ of planning negotiations; back-and-forths that delayed the project by over six years.

Spielfeld | by LXSY Architekten

Berlin-based practice LXSY Architekten completed the restoration and adaptation of a former post office building in the city’s Kreuzberg quarter; an area which became a place for ‘creatives’ following the second world war. The architect has converted the listed building, constructed in the 1920s, into a co-working and event space for Spielfeld Digital Hub.

Stairway House | by Nendo

Design studio Nendo has delivered a private house in a quiet neighbourhood of Tokyo for three generations of the same family; an older couple – and their eight cats – on the ground floor, and a younger couple with their child on the second and third floors.

Ditton Hill House | by Surman Weston

Immortalised by the BBC’s ‘The Good Life’, Surbiton in Surrey is known for its almost stereotypically suburban character. In fact, says architect Percy Weston, the area as “about as suburban as it gets”, and so when his practice Surman Weston was appointed to design a house on Ditton Hill in the heart of the neighbourhood, it looked to the site’s surroundings for inspiration.

BALTIC Centre for Contemporary Art

The so called ‘Bilbao effect’ has been extensively covered in academic writing and by journalists. This essay – a sample of a longer piece – instead explores the building’s historic significance to the region, and the North East’s need for a new post-industrial identity, as well as examining the method of conversion to determine the success of BALTIC as an act of adaptive reuse and to identify its role in the redevelopment of Tyneside.

A Forest House | by Aquiles Jarrín

Concrete columns, steel beams and vivid greenery define the intervention of a 112 m2 apartment in the historical centre of Ecuadorian capital Quito. Originally built in the 1970s, the building sits in the heart of a changing urban area in which many properties built for housing are being repurposed as warehouses or commercial units.